Terug naar Winst Ik heb een vraag

Afwaarderen pand naar bedrijfswaarde

3543 x bekeken Geschreven op: door - Bernold Sterenborg

Uw pand is in waarde gedaald. Maar in de jaarrekening wordt er maar weinig afgeschreven. De boekwaarde is volgens u nog steeds hoger dan de werkelijke waarde. Wat nu te doen?

 

Bij een boekwaarde hoger dan de werkelijke waarde kan er voor gekozen worden om extra af te schrijven. Deze extra afschrijving kunt u ten laste van de winst brengen.

Extra afschrijven is mogelijk indien de bedrijfswaarde van uw pand meer dan 10% lager ligt dan de boekwaarde. De bepaling van de bedrijfswaarde is redelijk complex, dat vereist inschakeling van een taxateur en belastingadviseur. Wij kunnen u helpen met deze waarderingsproblematiek.

Wij merken op dat de WOZ-waarde niets zegt over de bedrijfswaarde !

Aanvulling 26-10-2016. Inmiddels is er sprake van waardestijgingen van onroerende zaken. Dit zou kunnen betekenen dat ook de bedrijfswaarde stijgt, maar dit hoeft niet het geval te zijn! Let op: bij stijging van de bedrijfswaarde dient de boekwaarde van het pand weer te worden verhoogd (=winst).

 
 

Bekijk ook

Herinvesteringsreserve

Door gebruik te maken van de zogenaamde herinvesteringsreserve hoeft u niet direct belasting te betalen over de boekwinst op door u verkochte bedrijfsmiddelen.