Terug naar Omzetbelasting Ik heb een vraag

Leegstaand pand? BTW voor verhuurder aftrekbaar!

2138 x bekeken Geschreven op: door - Bernold Sterenborg

De rechter heeft geoordeeld dat btw ook bij leegstand aftrekbaar is, mits de verhuurder het voornemen heeft het pand voor btw-belaste prestaties te gebruiken.

De verhuur van een kantoor of bedrijfspand is in principe vrijgesteld van btw, tenzij de verhuurder en de huurder samen kiezen voor btw-belaste verhuur, mits de huurder die btw kan aftrekken. Dan kan de verhuurder alle btw op de aanschaf en het beheer van het pand aftrekken. Hij moet de huurder wel btw in rekening brengen, maar die kan deze btw aftrekken. De vraag is of de verhuurder de btw bij een leegstaand pand kan aftrekken.

De Belastingdienst stelde in het verleden dat de btw bij leegstand niet aftrekbaar was.

De Hoge Raad heeft echter op 13 juni 2014 geoordeeld dat de btw ook bij leegstand aftrekbaar is, mits de verhuurder het voornemen heeft het pand voor btw-belaste prestaties te gebruiken.

Heeft u te maken (gehad) met leegstand en de BTW niet afgetrokken? Doe dan een gecorrigeerde aangifte, of neem het mee in de volgende aangifte.

 
 

Bekijk ook

Vraag btw voor niet-betalende debiteuren terug

Weet u zeker dat cliënten uw facturen niet meer zullen betalen? Dan kunt u de btw die u op die facturen in rekening heeft gebracht en heeft afgedragen, aan de Belastingdienst terugvragen.

Kleine ondernemersregeling stopt in 2020

Voor kleine ondernemers kent de omzetbelasting een bijzondere regeling, de kleine ondernemersregeling (KOR). Als u als ondernemer op jaarbasis minder dan € 1.883 omzetbelasting moet betalen, dan krijgt u een gedeelte van de omzetbelasting terug. Moet u minder dan € 1.345 betalen, dan krijgt u alle omzetbelasting terug.