Terug naar Omzetbelasting Ik heb een vraag

Kleine ondernemersregeling stopt in 2020

564 x bekeken Geschreven op: door -

Voor kleine ondernemers kent de omzetbelasting een bijzondere regeling, de kleine ondernemersregeling (KOR). Als u als ondernemer op jaarbasis minder dan € 1.883 omzetbelasting moet betalen, dan krijgt u een gedeelte van de omzetbelasting terug. Moet u minder dan € 1.345 betalen, dan krijgt u alle omzetbelasting terug.

 

Per 1 januari 2020 wordt de KOR vervangen door een omzetgerelateerde vrijstellingsregeling (OVOB). De hoogte van uw omzet bepaalt of u hier gebruik van kunt maken. Het maakt niet uit of u het hoge of het lage btw-tarief moet toepassen. Is uw omzet op jaarbasis maximaal € 20.000? Dan kunt u de vrijstelling toepassen en heeft u ook automatisch een vrijstelling voor uw administratieve verplichtingen zodat u geen facturen hoeft uit te reiken en geen aangifte hoeft te doen. U heeft dan echter geen recht meer op aftrek van de omzetbelasting die aan u in rekening is gebracht.

 

In tegenstelling tot de KOR is de OVOB een regeling die alleen op verzoek wordt toegepast. U moet dus vooraf kenbaar maken dat u gebruik wil maken van de vrijstelling. Zonder verzoek moet u dus btw in rekening brengen en afdragen, ook al blijkt achteraf dat uw jaaromzet lager was dan € 20.000. De OVOB gaat gelden vanaf 1 januari 2020. Een verzoek om toepassing van de OVOB vanaf 1 januari 2020, moet vóór 20 november 2019 worden ingediend.

 
 

Bekijk ook

Vraag btw voor niet-betalende debiteuren terug

Weet u zeker dat cliënten uw facturen niet meer zullen betalen? Dan kunt u de btw die u op die facturen in rekening heeft gebracht en heeft afgedragen, aan de Belastingdienst terugvragen.

Leegstaand pand? BTW voor verhuurder aftrekbaar!

De rechter heeft geoordeeld dat btw ook bij leegstand aftrekbaar is, mits de verhuurder het voornemen heeft het pand voor btw-belaste prestaties te gebruiken.