Terug naar Fiscaal Ik heb een vraag

Privérit ondanks zakelijk belang

2217 x bekeken Geschreven op: door - Bernold Sterenborg

Hoe een zakelijke autorit met de auto van de zaak nare privé-gevolgen krijgt ....

Een werknemer met een auto van de zaak krijgt hier in principe een bijtelling voor, tenzij hij de auto niet voor privédoeleinden gebruikt. Het is niet altijd duidelijk of een rit als zakelijk of als privé moet worden aangemerkt.

De Hoge Raad heeft hier onlangs over geoordeeld.

Een directeur-grootaandeelhouder (dga) reed een auto van de zaak. De Belastingdienst stelde een boekenonderzoek in naar het privégebruik van de auto en merkte op dat de dga op enig moment op en neer naar Oostenrijk was gereisd, waar de dga een zakelijke afspraak had. Hij nam zijn gezin mee naar Oostenrijk en combineerde zijn zakelijke afspraak met een vakantie met zijn gezin. De Belastingdienst stelde dat deze autorit niet zakelijk was maar een privékarakter had. Als dat het geval was, zou de dga voor het hele jaar worden geconfronteerd met een bijtelling omdat hij dan namelijk op kalenderjaarbasis meer dan 500 kilometer privé had gereden.

De Hoge Raad oordeelde dat de rit naar Oostenrijk naast een zakelijk doel ook een privé doel had, zonder dat één van beide het hoofddoel was. Om als zakelijk te worden aangemerkt, was essentieel dat de rit door iemand die niet een dienstbetrekking als de dga had maar in vergelijkbare levensomstandigheden verkeerde, niet een dergelijke rit zou hebben gemaakt. Omdat tegenwoordig veel mensen naar Oostenrijk rijden voor het doorbrengen van een vakantie, bestempelt de Hoge Raad de rit als privé en wordt de dga voor het hele jaar geconfronteerd met een bijtelling van de auto.

 
 

Bekijk ook

Pakket Belastingplan 2019; ten koste van de ondernemer

Op Prinsjesdag 2018 werden maar liefst acht(!) fiscale wetsvoorstellen gelanceerd die allemaal vóór 1 januari 2019 door de Tweede en Eerste Kamer moeten worden ‘gejast’. Dat komt de kwaliteit van de wetgeving zeker niet ten goede. De Raad van State heeft de regering daarvoor al op haar vingers getikt.

Geen belasting betalen en toch niet aansprakelijk zijn ? Dat kan !

Wat te doen als je BV de belastingen niet kan betalen? Wat moet je doen om hiervoor niet aansprakelijk te zijn?

Pepernoten aftrekbaar

Ja, u leest het goed ! Verbaast ? Pepernoten zijn aftrekbaar.