Terug naar Omzetbelasting Ik heb een vraag

Nieuwe btw-regels elektronische diensten

2443 x bekeken Geschreven op: door - Bernold Sterenborg

Op 1 januari 2015 veranderen de btw-regels voor telecommunicatiediensten en elektronische diensten. 
Dat kan ook voor jou gevolgen hebben. Hieronder vind je in hoofdlijnen de wijzigingen.

In de btw moet onderscheid worden gemaakt tussen diensten aan ondernemers die de btw wel kunnen aftrekken (B2B-diensten) en diensten die worden verricht aan een consument of instelling zonder btw-aftrekrecht (B2C-diensten).

Nu, in 2014, zijn grensoverschrijdende telecommunicatiediensten en elektronische B2C-diensten nog belast met btw in het land waarin de dienstverrichter is gevestigd. Als een Franse telecomprovider bijvoorbeeld een bundel verkoopt aan een Nederlandse particulier, is daarover nu Franse btw verschuldigd. Vanaf 1 januari 2015 is voor deze diensten btw verschuldigd in het land waarin de afnemer woont. In de toekomst zal de Franse telecomprovider dus Nederlandse btw in rekening moeten brengen.

Denk bij telecommunicatiediensten bijvoorbeeld aan diensten op het gebied van vaste en mobiele telefonie, voicemail en internet. Elektronische diensten zijn bijvoorbeeld de levering van software, websitedesign en websiteonderhoud, en het beheer van online marktplaatsen.

Sommige diensten hebben wel een belangrijke elektronische component, maar zijn toch geen elektronische diensten. Dat geldt bijvoorbeeld voor diensten van advocaten, financiële adviseurs die hun cliënten via e-mail adviseren en reclame- en onderwijsactiviteiten via internet. B2C-diensten die niet als elektronische diensten worden aangemerkt, blijven belast in het land waarin de dienstverlener is gevestigd.

Het gevolg van de wijziging van de btw-heffing van grensoverschrijdende telecommunicatiediensten en elektronische diensten is dat dienstverrichters zich in verschillende EU-lidstaten moeten registreren voor de btw-afdracht. Dienstverrichters kunnen de Mini One Stop Shop (MOSS) gebruiken om administratieve lasten te voorkomen. Zij moeten wel bepaalde procedures voor de registratie, de btw-aangifte, de betaling van de btw en administratieve verplichtingen in acht nemen.

 
 

Bekijk ook

Leegstaand pand? BTW voor verhuurder aftrekbaar!

De rechter heeft geoordeeld dat btw ook bij leegstand aftrekbaar is, mits de verhuurder het voornemen heeft het pand voor btw-belaste prestaties te gebruiken.